zaterdag 20 maart 2010

Dag 21: Shiraz






Vandaag hangen we echt de toerist uit. We gaan met busje naar PERSEPOLIS, ruïne van een paleis maar er is niet veel van overgebleven en de restauratie is ook niet zo goed.Toch de moeite voor de sfeer. Shiraz is de stad van de dichters o.a. Hafez. Mensen zijn gek van hem. Aan zijn mausolueum stond een man wat gedichten voor te lezen en te zingen. Mensen rond het graf deden mee,ook kinderen. Blijkbaar leren ze die allemaal van buiten. Al heel veel parken gezien. Mensen zetten er hun tentje op en zitten gezellig bij elkaar. Op klein vuurtje wordt wat gekookt. Ik wilde er meteen bij gaan zitten. Het valt me weer op dat wij thuis altijd zoveel willen of nodig hebben. Hier is familie het belangrijkste,bij elkaar zijn!
Nieuw kleedje en sjaal gekocht tegen de hitte en vandaag vond ik het zelfs functioneel, geen verbrande schouders of benen meer.Je wordt het echt gewoon,bij sommige vrouwen vind ik het zelfs mooi en heeft het iets sensueels. Meisjes dragen vanaf 9 jaar een hoofddoekje. Dat is ook de huwbare leeftijd,is de laatste jaren verlaagd.
Vooral jonge mensen zijn vriendelijk tegen ons. En vaders komen fier met hun dochtertjes naar ons toe zodat ze eens Frans of Engels kunnen praten. Veel kinderen nemen ze niet meer, 2 tot 3 vinden ze genoeg.
Opvallend minder moskeeën dan in Turkije. Ze vallen niet zo op,hebben wel een mooie koepel, meestal turkooise, en kleine minaretten. Er wordt ook niet zo opgeroepen voor het gebed. Vrouwen bidden meestal thuis en in de moskee gaat het er gemoedelijker aan toe,kinderen mogen rondlopen en spelen.
In vgl. met begin,voel ik me hier helemaal niet onveilig. We krijgen thuis toch veel foutieve info via de media. Zo lopen mannen en vrouwen wel gemengd en mogen vrouwen wel auto rijden. We worden niet meer gecontroleerd,ze kennen nu waarschijnlijk onze onschuldige bedoeling. Toen we 2de avond in hotel na het eten werden opgewacht door geheime politie,sloeg mijn goesting toch over. Maar 5 dagen voor Nieuwjaar houden mensen graag het vuurfeest maar dat is dit jaar verboden. Oproerpoltie stond klaar om alles onder controle te houden. Ze wilden absoluut niet dat wij hiervan iets filmden, vandaar! Oudejaar vieren ze niet maar morgen zal het overal feest zijn.
Ondertussen, enkele minuten na 9u (we zijn ondertussen 2,5u later)is het Nieuwjaar (Norooz). Heel vreemd. We staan in het hotel,mensen kussen mekaar rustig en we krijgen 1 droog koekje. Ze hebben 3 kalenders: die van Iran (jaar 1389 na Mohammed), de islamitische maankalender en de Westerse kalender.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten