woensdag 3 maart 2010

Dag 4: Servië-Bulgarije, 350 km



Jef was weer heel vroeg wakker, iets voor 6u. Hij popelt gewoon om te kunnen vertrekken. Voordeel is 'koffie aan bed'. Rob, de organisator en zijn maat Jan rijden vandaag met ons mee. Iedere dag met iemand anders. Hij wil weten welk vlees hij in zijn kuip heeft.
Reis is begonnen! Eerst nog een stukje Servië. Veel plezier is hier toch niet te beleven, het ziet er erg armoedig uit. Overal afval en schamele huizen. Man van hotel zei dat er sinds de jaren 90 nog niet veel veranderd is. Veel problemen!
Grens met Bulgarije is makkelijk, hoewel ze helemaal niet vriendelijk zijn.
Ook in dit land zijn de contrasten groot. Je ziet de sjiekste auto's maar ook paard en kar. Net voor de hoofdstad Sofia, zagen we de mensen uit hun containers komen. Bovenop een schouwtje en een satelliet. 1 stap buiten en ze staan tot hun enkels in de modder. Maar aan de andere kant van de straat is het niet veel mooier; vieze,oude appartementsblokken.
Vanmorgen schitterde de zon meteen maar heel warm is het niet, tot 14°. Op 1300m lag er nog sneeuw,3°. En veel smeurie op de weg. Ze strooien hier geen zout maar zand, nogal gevaarlijk met de moto. Veel lol is er niet aan,soms mikken om op een autospoor te rijden. 3 maart is hier een nationale feestdag. Mensen zijn vrij en gaan vissen, uit eten, naar het park enz.
's Middags valt Rob in panne met zijn Yamaha Ténéree (1989). Er stopt onmiddellijk een Bulgaar bij ons die zijn vriend, een mekanieker,opbelt. Na 1,5u was zijn gelijkrichter of zoiets hersteld. Voor alle zekerheid laat hij een nieuw stuk overkomen naar Ankara. Die moto ziet er uit, niet te geloven dat hij daar mee in Kathmandu geraakt. Maar hij kiest er voor omdat zulke moto's vlugger gerepareerd kunnen worden. Als die nieuwe BMW's in pan vallen met al die electronica, dan kun je het vergeten. Het eten is hier wel overal lekker, van die gewone maar voedzame kost. Onderweg eten we dikke kippesoep met brood, nog geen 4€ voor ons 5. Rob spreekt een aardig mondje Russisch en dat is toch wel een pluspunt. Mensen appreciëren dat natuurlijk.
's Avonds rijden we naar PLOVDIV, een oude stad van 8000 jaar oud, ouder als Bulgarije zelf. Knallend vuurwerk! Je ziet duidelijk de verschillende invloeden in het stadscentrum, ook eerste moskee gezien.
Iedereen ziet er verschrikkelijk moe uit, wat gaat dat na 7 weken zijn?

5 opmerkingen:

  1. Dag Jef en Carine,
    ziet er lekkere soep uit ( niets voor mij, is gemaakt van kip). Met ons Marie alles ok, morgen grote dag hou jullie op de hoogte. Wees voorzichtig en geniet van de soepkes en alle andere mooie dingen,
    carine, Eric, Wannes en Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ok, we zullen duimen voor Marieke maar dat komt wel goed!!
    Groetjes en ook aan pa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er inderdaad allemaal prachtig uit. ALs Ludo nu z'n reservesleutel maar niet verliest!! Dat Jef (en dus ook Carine) als eerste toekomt verbaast me helemaal niet. Niet vergeten (voorzichtig) rond te kijken Jef! (ik heb gezien dat bmw-rijders een helpende hand bieden). Geniet er nog van!! stefan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. awel,het is nu 2u28. wil gaan slapen..eerst nog eens kijken naar een verslag van dag 5..
    maar niks..te moe?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hey, Weer goed doorstaan lees ik.
    Ik hoop wel, dat je kippensoep hebt geeten?
    Wie weet wat ze erin hebben gedraaid :D,hahaha lol.
    groetjes en tot de volgende blog!

    BeantwoordenVerwijderen