maandag 22 maart 2010

Nog meer over Yazd




De medeëigenaar van dit 'Silk Road Hotel' is een Nederlander die hier enkele jaren geleden neerstreek en is blijven hangen voor de liefde. Sebastiaan gidst ons vanavond nog door deze prachtige stad, voor mij de mooiste tot nu toe. Duizenden jaren geleden vonden de Iraniërs een vernuft systeem uit om water uit te bergen via ondergrondse kanalen (Qanads) naar de huizen in de dorpen en de velden te laten stromen. We bezoeken het watermuseum. Ook zijn de hoge windtorens,die je boven betere huizen ziet, een voorloper van de hedendaagse airco. Knap verluchtingssysteem!
Yazd is het centrum van het Zoroatrianisme. Daarom bezoeken we ook de 'Towers of silence'. Sinds 40 jaar is het verboden maar voordien wilden de Zoroastrianen niet dat lijken de grond,vuur of lucht zouden bevuilen. Daarom brachten ze die naar een hoge toren waar de gieren ze kwamen oppeuzelen. De beenderen werden dan met een chemicalium opgelost. Boven op deze toren ondergaan we nu een prachtige zonsondergang. En als laatste bezoeken we een traditionele sportclub. Een groepje zwetende mannen in lederen broek staan in een ronde te springen en te dansen, ze gebruiken ook allerlei attributen. Regelmatig draaien ze meerdere malen rond tot ze in een soort trance geraken. Ondertussen zingt een man liederen door een micro en slaat op een traditionele trom, heel vreemd! En voor de pret hebben we Sjef nog op een kameel gezet. Het was weer een mooie en tevens leerrijke dag.

1 opmerking:

  1. Da is precies slecht afgelopen voor die kameel zo te zien. En Carine al een nieuwe outfit gekocht, ge ziet er goed uit. We kijken elke dag uit naar het verslag,leuk. Groetjes aan Ludo. Herman en Nicole

    BeantwoordenVerwijderen